Şeftali Reçeli
Malzemeler;
Gece yaptıysanız sabaha kadar bekletebilirsiniz. Gündüz yaptıysanız şeftaliler suyunu salıp, eklediğimiz şekeri eritinceye kadar bekliyoruz. Şekeri tamamen erimiş olan şeftali reçelini tenceresi ile ocağa koyuyoruz.
Orta ateşte şeftali reçelinin kaynara çıkması için bekliyoruz. Bu süre içinde şeftaliler köpüklenecektir. Bunu engellemek için bir çay kaşığı kadar tereyağı ekleyebiliriz. Tereyağı köpüklenmenin kalıcı olmasını önleyecektir. Reçel köpüklense bile altını kapatınca köpükler kaybolacaktır. Tereyağının reçelin tadına ya da kıvamına etkisi olmayacaktır. Tereyağı koymadığımız durumlarda tencerede oluşan köpükleri kaşık ile toplamamız gerekiyor. Şeftaliler pişip biraz yumuşayınca (yaklaşık 20 dakika) reçelin için birkaç tane (en fazla 5-6 tane) limon tuzu atıyoruz ve biraz daha kaynatıyoruz. Yaklaşık 5-10 dakika kadar kaynatmak yeterli olacaktır. Sevenler bu aşamada reçelin için 1-2 adet karanfil ekleyebilirler. Ben reçeli tadarken şeftalinin kendi kokusunu almak istediğim için karanfil eklemedim. Şeftali reçeli hazır. Biraz soğuduktan sonra kavanozlara koyup afiyet ile kahvaltılarımızda yiyebiliriz. Afiyet olsun 🙂
Reçel yaparken dikkat etmek gereken iki nokta vardır. Birincisi şekerin miktarı; şeker miktarı reçelin kıvamını da belirler. Şekeri çok olunca daha yoğun, bal kıvamında bir reçel elde edebilirsiniz, meyve ile şerbet birbirine uyum içinde olur, meyveler şerbetten ayrılmaz. Şekeri az koyduğunuzda daha sıvı, daha akışkan bir reçel elde ediyorsunuz. Meyveler şerbetin üstünde kalır, birbirine karışmaz, Az şekerli reçelin ile meyve tadı daha baskın olur. Meyve lezzetini ve kokusunu alırsınız yerken. İkinci olarak, reçeli fazla kaynatmamak gerekir. Fazla kaynatırsanız hem meyve iyice yumuşuyor, hem de şeker karamelize olmaya başlıyor ve meyve kokusu yok oluyor. Şeker kokusu, hatta yanık şeker kokusu alıyorsunuz. Eğer havası kuru bir yerde yaşıyorsanız ve güneş alan bir balkon, bahçe ya da terasınız varsa, o zaman reçeli ocakta bir – iki fokurdadıktan sonra güneşe koyup birkaç bekleterek kıvamını bulmasını sağlarsınız. Reçel bu şekilde çok daha güzel olacaktır. Rengi hiç bozulmayacaktır. Ayrıca daha dayanıklı olacaktır, küflenme ekşime olmayacaktır.
- 6 adet orta boy şeftali (yaklaşık 1 kg oluyor)
- 6 bardak toz şeker (800 gr ya da 1 kg toz şeker)
- Limon tuzu



--
--